Mintaértékű programnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat által 2012 óta működtetett roma közfoglalkoztatási programról. Amit országos méretűvé is kívánnak szélesíteni annak feltérképezést követően, s mint hangsúlyozta: „Mert hatékony és sikeres.”.

Ezen a foglalkoztatási programon dolgozik 2011 július vége óta Hosszú János a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, továbbá a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft. ügyvezetője Bánkuti Zsolt is. Mindketten tudják és vallják, hogy a program MINDENKIT befogadva működik Dunaújvárosban a város önkormányzatának, valamint a kormányhivatal hathatós támogatását élvezve. ÉS HATÉKONY ! Alapvető célként a közfoglalkoztatottságból való termékeny tovább lépést támogatják oktatás- és képzési politikájukkal, programjaikkal. Ennek hatására pedig a példaértékek is felmutatva képesek az embereknek munkát, a hátrányos élethelyzetekből való felemelkedést kínálni és adni is. Úgy, hogy a valós munkaerőpiacon való megjelenésük igazi lehetőség legyen.

            Mindemellett igazán méltányos és hasznos megállapítanunk azt is ebben a többéves munkában, hogy valós és korrekten működő társadalmi együttműködésről beszélnek a vezetők, ami előre mozdít; egyéneket billent ki a kilátástalanságból és az életben maradási programon kívül a többség elismerését is élvezik. A kormány támogatásával valóban élők és azt használók pedig néhány év alatt tényleg eljutnak arra a szintre, hogy a kezdeti városi tájképszépítés helyett igazán dolgozni akarnak.

            Munka kell nekik.

Tetszenek érteni, mert hatékony és sikeres a program.

Pálinkás István